Spring til indhold

Fra børnebibliotekar til Document Controller – en personlig transitionshistorie

    Fra børnebibliotekar til Document Controller – en personlig transitionshistorie

    Springet fra bibliotekar til Document Controller tog Anne Christine Seidelin i sommer, og nu beretter hun personligt og levende om skiftet.

    Af: Anne Christine Seidelin

    I slutningen af 2019 blev der varslet afskedigelser på min arbejdsplads, og jeg var en af dem der endte med en fyringssamtale. Som passioneret og succesfuld børnebibliotekar gennem mere end 20 år var jeg ikke i tvivl om at min næste stilling også indeholdt booktalks, skolesamarbejde, materialepleje og børnearrangementer. Jeg var dog bevidst om nødvendigheden af at opdatere min faglighed, så jeg så på kurser fra centralbibliotekerne og på min fagforenings hjemmeside; her fandt jeg et værkstedskursus samt en miniuddannelse i Records Management. Det sidste lød interessant og anderledes, og så fik man tiden til at gå mens man ventede på den helt rigtige stilling. Selv om min grundidentitet er formidler af børnelitteratur, har jeg altid været interesseret i katalogisering, klassifikation og hele systematikken der danner skelettet for biblioteksverdenen. Og jeg var oprigtigt nysgerrig på hvordan en identitet som informationsspecialist kan komme til udtryk i det private erhvervsliv.

    Som alle ved, ændrede verden sig abrupt på grund af pandemien, og da min stilling udløb midt i 2020 var værkstedskurset blevet aflyst og Records Management-uddannelsen udskudt til efteråret. Der var heller ikke ret mange ledige stillinger i folkebibliotekerne; en konsekvens af nedlukningen i foråret 2020. Så efter en trættende sommer var jeg ovenud glad da det endelig var tid til at lære noget i starten af efteråret. Det faldt meget heldigt lige i det hul mellem første og anden bølge, hvor man stadig kunne mødes i den virkelige virkelighed.

    Nedslag i miniuddannelsen 
    Glæden ved analogt at være sammen med rigtige mennesker i et rigtigt lokale og lære rigtige ting, lettelsen over at jeg ikke var den eneste ledige (børne)bibliotekar med mange års erfaring på kurset, følelsen af på mange måder at have kastet mig selv ud på dybt vand fagligt set. Men altoverskyggende var indtrykket af underviser Tine Weirsøe fra Scandinavian Information Audit. Midt i gennemgangen af svært forståelige ISO-standarder og surreelle cases fra det virkelige liv, skinnede engagementet og arbejdsglæden igennem. Jeg mødte nok mest op for at møde kollegaer, networke og få en oplevelse, men da jeg stod med kursusbeviset, var jeg ikke i tvivl om at det er vigtigt at have dygtige Records Managere, at arbejdet er interessant, og at jeg måske godt kunne tænke mig at arbejde med det.

    Min endeløse jobsøgning det næste halve år indeholder enkelte Records Manager-ansøgninger, men da jeg i starten af 2021 stadig var arbejdsløs, foreslog mit jobcenter om jeg mon havde mod på mere kursus. Fra Records Manager-uddannelsen huskede jeg vigtigheden af Document Controllere, og jeg havde en fornemmelse af at det ville være lettere at få arbejde i et fag der er i vækst og hvor det ser ud som om der er en mangel på dygtige medarbejdere.

    Så i foråret 2021 startede jeg på uddannelsen som Document Controller, udbudt af Scandinavian Document Control, og med samme dedikerede underviser som på det forrige kursus. Det var ikke tilfældigt, det var netop dét kursus jeg valgte!

    Document Control og Records Management er to sider af samme sag, og det var klart lettere i anden ombæring at forstå og deltage aktivt. Langt det meste af den faglige og forretningsmæssige terminologi er fælles og jeg følte mig om ikke på hjemmebane, så i hvert fald klædt på til at forstå de engelske forkortelser, forretningskritikalitet, ISO 30300-serien, risikoscenarier og mange af de fagtermer der var helt fremmede for mig i starten af 2020. Det var stadig ret svært, men det var også tilfredsstillende at lære nyt og vide at denne nye faglighed er relevant og at der er brug for folk der kan styre dokumenter, processer og systemer.

    Imens jeg deltog i uddannelsen, søgte jeg stadig (som man jo skal) mindst 2 ledige stillinger om ugen, primært i folke- og skolebiblioteker. Jeg kom til et par samtaler, og de endte med at man ikke lige ønskede det, jeg kan tilbyde. Så lige dér, i april måned 2020, besluttede jeg mig for helhjertet at sadle om. Nu skulle det være helt anderledes, med uopfordrede ansøgninger på engelsk og med fokus på stakeholders i stedet for lånere. Jeg opdaterede min LinkedIn og prøvede at gøre det mere tydeligt at jeg var interesseret i en anden type karriere. Begyndte at skrive ansøgninger og sætte mig ind i den svære kunst at skrive en uopfordret ansøgning der skulle lægge vægt på hvad jeg kan tilføre en virksomhed samtidig med at jeg jo ikke lige havde nogen erhvervserfaring med mig inden for Document Control.

    Da jeg i starten af juni stod med mit uddannelsesbevis i hånden efter succesfuldt afsluttet prøve i Document Control, troede jeg på det. Det gjorde mine undervisere også, for kort efter ringede de til mig for at tilbyde mig arbejde som konsulent i Scandinavian Document Control.

    Hvad vil jeg sige om mit arbejde nu 
    Jeg har været så heldig at have en meget erfaren og dygtig Document Controller til at oplære mig. Arbejdet er også meget mere spændende end jeg først troede.

    Og: På kurset havde vi en opdigtet case om hotelkæden Golden Days der ville etablere sig i København. Jeg syntes i smug at den var tåbelig, usandsynlig og unødigt kompleks. Mit første konsulentjob var en kunde i vindmølleindustrien, og i de første 2 måneder arbejdede jeg 25/t om ugen, bortset fra at i den anden måned skete der ting og sager der fik Golden Days-hotellet til at ligne et hyggeligt eventyr, og jeg var nødt at arbejde over 40 timer om ugen for at kunne levere det, kunden havde behov for. Ja, jeg fik løn for det, og nej, jeg har ikke små børn der blev misligholdt på grund af den eksponentielt voksende jobmængde. Virkeligheden har vist sig at være både mere interessant og mere kompleks end nogen udtænkt case…

    Hvad kan man bruge fra (børne)biblioteket: Stoltheden ved ens faglige dygtighed er den samme. Tilfredsstillelsen ved at tilbyde den rigtige bog til den rigtige låner kan overføres til at komme med det rigtige løsningsforslag på det rigtige tidspunkt – eller klare en af de mere komplekse opgaver godt og korrekt og til tiden.

    Struktur, planlægning, systemforståelse, hurtige omstillinger, IT-dygtighed og servicemindedhed. Evnen til at være vært, at lytte til sin kunde for at forstå hvor de står – og tilrettelægge arbejdet og indgangsvinklen derefter. Evnen til at lære fra sig så kunden kan forstå hvad Document Control er, og hvad den enkelte stakeholders opgaver er i DC-sammenhæng.

    Min indlæringskurve har som forventet været meget stejl, og de første 2-3 måneder har jeg været virkelig træt efter endt arbejdstid. Men jeg har ramt et plateau af kompetence nu, og selv om jeg stadig har meget at lære om at være en god Document Controller, kan jeg mærke at jeg kan overskue og forstå processerne og tage ansvar for at få workflowet til at fungere. Jeg møder mange nye mennesker der skal guides af en velkvalificeret informationsspecialist, og det føles rigtigt at gøre en forskel og være eksperten i dokumenthåndtering. Mine kollegaer i Scandinavian Document Control er spændende og dygtige mennesker, som jeg føler mig privilegeret over at arbejde sammen med.

    Jeg tog springet. Det har jeg ikke fortrudt. \\\