Spring til indhold

Vejen til et document control brand

  Vejen til et document control brand

  En fælles udfordring for Document Controllers er, at vores fælles faglige identitet kun er kendt af os selv. Vi mangler uniformen, emblemet eller det lille synlige tegn, der viser at vi er Document Controllers

  Af: Tine Weirsøe
  9. marts 2021

  Document controller, informationsspecialist, arkivar, records manager, document manager, ESDH-specialist, virksomhedshistoriker eller en der arbejder med persondatahåndtering, informationssikkerhed, compliance, data management og meget andet. Document Controllere har en faglighed, der skaber værdi i projekterne og for arbejdsgiverne. Vi er ikke i tvivl og vi er mange, der med rette er stolte af det, vi bidrager med. Hver af os har en stærk faglig identitet, men hvordan skaber vi et fagligt brand?

  Indenfor mange fag kan man kende fagfæller på arbejdstøjet eller små tegn. Det er for eksempel nemt at se forskel på en maler og en tømrer, for maleren har malerpletter på sit arbejdstøj. Læger har ofte et stetoskop om halsen, mens sygeplejersker bærer det smukke emblem fra 1899 med firkløveren, der stadig fremstilles i hånden af kgl. Hofjuveler P. Hertz.

  En fælles udfordring for Document Controllers er, at vores fælles faglige identitet kun er kendt af os selv. Vi mangler uniformen, emblemet eller det lille synlige tegn, der viser at vi er Document Controllers med al den kompetence og faglighed, der hører med.

  I Scandinavian Document Control arbejder vi med at skabe et brand i Danmark. Vi kan med misundelse kigge mod nord og se hvor stærkt faget står i Norge, hvor Document Control er en integreret og anerkendt disciplin i olieindustrien, hvor også respekt og lønninger følger med den konkrete værdiskabelse. Kjersti Læknes, der har mange års erfaring med Document Control og LCI i Norge, holdt et meget interessant indlæg, hvor dette blev berørt ved vores Nytårskur i januar 2021. Det var meget inspirerende!

  Både i Norge og i Danmark er der tradition for, at Document Controllers kan have mange forskellige uddannelser og erfaringer bag sig. Men det er kun i Danmark, at faget ikke er et brand. Det ses tydeligt på stillingsopslag, hvor der ofte søges efter en projektassistent, projektkoordinator, document manager, sekretær, kvalitetskoordinator, administrativ medarbejder eller lignende, når stillingsbeskrivelsen klart fortæller, at der mangler en Document Controller.

  Document Control mangler et brand i Danmark, så arbejdsgivere og ledere ved, hvad en Document Controller kan. Hvordan skaber man et brand? Der er flere konkrete ting, som hver af os kan gøre:

  • Arbejde på at vores stillingsbetegnelse bliver Document Controller eller noget hvor dette indgår på dansk eller engelsk, for eksempel kombineret med Junior, Senior, Lead, Coordinator/Koordinator, Assistant/Assistent.
  • Gøre arbejdsgivere og ledere opmærksomme på, hvad Document Control er og selvfølgelig understrege fordele og konkret værdiskabelse. Man kan have en elevatortale klar og rulle den ud, når der er mulighed for det.
  • Tage fat i de fejlslagne projekter eller opgaver, hvor der ikke har været Document Control kompetencer inde over og forklare, hvordan det kunne have gjort en forskel.
  • Være proaktiv og klar, når der er problemer med et projekt, en kontrakt eller en opgave og tilbyde sin hjælp.
  • Fortælle i sin organisation, at det nok er en Document Controller, der skal søges efter, hvis det er det, man mener, der er brug for.
  • Der er sikkert mange andre veje til at skabe et godt brand. Men et er sikkert og det er, at det skabes over en længere periode og af alle, der arbejder med faget.

  I Scandinavian Document Control uddanner vi nutidens og fremtidens Document Controllers til talrige opgaver i offentlige og private virksomheder. Vi sender Document Control konsulenter ud til projekter og Document Control kan også outsources til os. Vi forsøger at give et lille bidrag til det Document Control brand, der vil løfte faget, respekten, lønnen og også forventningerne og glæder os over, at vores kursusdeltagere og konsulenter gør det sa

  \\\